B van Buen Vivir

B van Buen Vivir

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 27/09/2021
De Transformisten deelt haar ABC van sufficiëntie. Niet van A tot Z, maar van geluk tot transitie.

Hoe ziet ons leven eruit wanneer we sufficiëntie als leidraad nemen? Hoe vermijden we dat de race naar meer mens en planeet opbrandt? Wat is nodig opdat ieder goed zou kunnen leven? We hebben er bij De Transformisten een kluif aan… Over de waarden die we centraal zetten, de concepten die we inspirerend vinden, de praktijken die we graag opschalen... maken we dit ABC.

Deze keer vonden we inspiratie in Latijns-Amerika, waar het ideaal van ‘Buen Vivir’ bestaat. 

Samenleven met anderen en met de natuur

‘Buen Vivir’ kun je kort omschrijven als ontwikkeling gericht op het goede leven. Belangrijk daarin is het collectieve; ‘Buen Vivir’ streeft naar welzijn binnen een gemeenschap. In de meeste benaderingen omvat die gemeenschap ook de natuur.

Alternatieven voor de klassieke westerse invulling van ontwikkeling

Het begrip ‘Buen Vivir’ dook het eerst op in kritiek op de klassieke ontwikkelingsstrategieën, vanwege de negatieve sociale of milieueffecten of vanwege de betwistbare economische effecten.

Dekolonisering opent deuren voor verschillende manieren om de wereld te begrijpen, te rationaliseren en aan te voelen

“Buen Vivir benadrukt zeer sterk de nood om te zoeken naar alternatieven voor ontwikkeling die verder gaan dan de conventionele eurocentrische kennis. Het idee van dekolonisering maakt dus deel uit van de voorstellen van Buen Vivir”, noteerde Eduardo Gudynas in het boeiende MO*-dossier ‘Buen vivir: Komt het goede leven uit Zuid-Amerika?’.

“Dekolonisering opent deuren voor verschillende manieren om de wereld te begrijpen, te rationaliseren en aan te voelen”, meent Gudynas, en dat is “meer dan het eenvoudig naast elkaar plaatsen of naast elkaar bestaan van verschillende culturen, omdat ze met elkaar in interactie en in dialoog treden”.

Voor De Transformisten gaat ook ‘sufficiëntie’ over herverdelen. Logisch dat de strijd voor eerlijke machtsverhoudingen en tegen diepgeworteld racisme, die we vandaag voeren onder de noemer ‘dekoloniseren’, daar deel van uitmaakt.