Alles over baby's en duurzaamheid

Alles over baby's en duurzaamheid

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 31/01/2018
In deze rubriek vinden toekomstige en kersverse ouders tips voor duurzame keuzes rond geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, mobiliteit en speelgoed voor hun kleine spruit.

 

 

Waarom?

Veel ouders staan door de verwachting en geboorte van hun (eerste) kind bewuster stil bij de impact van hun consumptiegedrag op de maatschappij en het milieu. My Fair Baby geeft hen praktische tips en brengt hen in contact met duurzame producten, organisaties en verkooppunten. Door te kiezen voor ecologische producten, bouwen we mee aan een gezond milieu, met proper water en zuivere lucht. Door producten van eerlijke handel te kopen, garanderen we betere werk- en leefomstandigheden voor arbeiders en hun kinderen overal ter wereld. De campagne My Fair Baby van Netwerk Bewust Verbruiken liep van oktober 2013 tot oktober 2016, met steun van het Departement internationaal Vlaanderen. Ook nadien wordt de rubriek 'Baby' steeds geupdatet met duurzame babytips.

Website vol tips, tricks en getuigenissen

Netwerk Bewust Verbruiken ontwikkelde met www.myfairbaby.be een website waar ouders terecht kunnen voor praktische informatie rond:

Verschillende mama's - onder wie My Fair Baby-meter Mme Zszsa - vertellen op de website over de duurzame keuzes die ze maakten voor hun kleine spruiten. Via hun verhalen hopen ze je te inspireren om zelf aan de slag te gaan met biovoeding, tweedehandskleding of herbruikbare luiers. Lees hier de getuigenissen.

De Babytheek

Netwerk Bewust Verbruiken en GC Elzenhof lanceren in het voorjaar van 2018 de Babytheek, de eerste bibliotheek voor babyspullen in Brussel. In de Babytheek, kan je binnenkort babygerief ontlenen. Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen, kan je naar de Babytheek om spullen voor je kleine spruit te ontlenen. Het project wil zo bijdragen aan de deeleconomie, want waarom een kinderwagen aankopen als je die binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt? Lenen is de ideale oplossing. Dat is voordelig voor het klimaat (want er hoeven minder spullen aangekocht, geproduceerd en vervoerd te worden) en voor je portemonne.

Ook mama Maria ziet de voordelen van een Babytheek: “Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig. Spullen als een babybad, kinderwagen, speeltapijt, verschoonmat,… lenen bij de Babytheek zou de ideale oplossing zijn.” Meer info vind je op www.babytheek.be of onze Facebookpagina

Duurzame adresjes in Antwerpen, Leuven en Kortrijk

My Fair Baby ontwikkelde drie stadsplannetjes voor Antwerpen, Leuven en Kortrijk. Daarmee vinden ouders met jonge kinderen gemakkelijker de weg naar winkels met een ecologisch en/of fairtrade-aanbod, verantwoorde babyspullen, leuke tweedehands hebbedingen en duurzame horecazaken. Op baby.ecoplan.be vind je een overzicht van duurzame adresjes en webwinkels in heel Vlaanderen.

Fototentoonstelling met foto's van baby's uit de hele wereld (nog steeds mogelijk om te ontlenen)

Hoe krijgen baby's in andere werelddelen een badje? Spelen ze met hetzelfde speelgoed? En waar doen ze hun middagdutje? My Fair Baby vroeg vier fotografen uit verschillende landen - India, Kameroen, Mexico en België - om de dagelijkse bezigheden van jonge ouders en hun baby's vast te leggen. Bekijk hier een selectie van de foto's. Van deze reeks bestaat ook een 12-delige fototentoonstelling. Zou je ze graag ontlenen? Doe je aanvraag via info@bewustverbruiken.be.

Workshops rond verzorging, voeding en kleding

My Fair Baby organiseert op aanvraag workshops rond duurzame verzorging, voeding en kleding voor baby's. Verenigingen, mamagroepen, maar ook groepen vrienden of vriendinnen kunnen deze workshops aanvragen. De interactieve workshop bestaan uit drie luiken: verzorging, voeding en kleding. We starten telkens met algemene info over verschillende duurzame alternatieven. Daarna gaan we dieper in op verschillende meningen en ervaringen binnen de groep. Tot slot volgt er een praktisch onderdeel, waarbij je zelf aan de slag gaat. Lees meer over de workshops

Duurzame voeding in kinderdagverblijven

Genoeg en gezond eten in de toekomst. Voor iedereen, overal ter wereld. Dat begint vandaag op ons bord. Daarom zet Vredeseilanden in op duurzame voeding in crèches. Vredeseilanden begeleidde vier kinderddagverblijven een jaar lang, om samen uit te zoeken hoe ze hun voedingsaanbod konden verduurzamen. De bevindingen hieruit kan je herlezen in de boeiende brochure 'Duurzame voeding voor peuters en kleuters'. Lees meer

Al onze publicaties op een rijtje

We ontwikkelden heel wat leuke en interessante publicaties. De pdf's ervan kan je downloaden op deze pagina.

Lees hier alle artikels en getuigenissen van www.myfairbaby.be