7 tips voor een duurzame stedentrip naar Amsterdam

7 tips voor een duurzame stedentrip naar Amsterdam

floris FanofAmsterdam
geschreven door floris FanofAmsterdamlaatst aangepast op 10/07/2018
Mensen staan een stuk bewuster in het leven dan pakweg twintig jaar geleden. Dat is geen slechte trend want zowel op vlak van milieu als wat de rechten van de mens betreft zijn we nog steeds niet waar we zouden moeten zijn. Dat reizen slecht is voor het milieu hoeven we je niet meer te vertellen, maar toch hebben we het moeilijk om onze wanderlust en onze nood aan een ontspannen weekje in de zon op te geven. Gelukkig is dat niet nodig ook. Duurzaam ecotoerisme is een term die de laatste jaren de reiswereld is binnen geslopen. Hierbij hebben we het over reizen waarbij rekening wordt gehouden met de bescherming van de natuur, het milieu, de lokale cultuur en zelfs ook de mensenrechten. Voor wie een stedentrip naar Amsterdam heeft gepland, hebben we volgende tips om deze duurzaam te houden.
fietsen in Amserdam
Tendum in Amsterdam

1. Verplaats je met het openbaar vervoer... of de fiets

In de meeste grootte steden dien je heel wat kilometers af te leggen om de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. In de plaats van een taxi te nemen of je eigen wagen te huren voor enkele dagen is het een duurzamere optie om het openbaar vervoer te gebruiken. Zowel vanaf Schiphol als het Amsterdam Centraal Station is er een goede bus en tram verbinding naar het centrum. Verder is de wandeling van het Centraal Station naar bezienswaardigheden zoals de Dam ook erg de moeite.

Geen fan van het openbaar vervoer? Waarom dan geen fiets huren in Amsterdam? De Nederlandse hoofdstad is al meermaals verkozen tot beste fietsstad ter wereld. Hoe de stad aan deze reputatie komt zal je snel merken bij aankomst. De meeste Amsterdammers gebruiken immers hun fiets om zich te verplaatsen door de stad. Een alternatief is de elektrische biro-karretjes, een persoonlijk vervoersmiddel dat werkt op accu's. Net als de electrische scooters van Felyx die niet meer weg zijn te denken is uit het straatbeeld van 2018.

2. Eet bij lokale restaurants

In een Italiaans restaurant dineren wanneer je in Colombia zit, kan erg gezellig zijn. Wie houdt nu immers niet van een heerlijke pizza of pasta? Toch is dat allemaal niet zo milieuvriendelijk. Het transport van voedsel heeft een grote impact op ons milieu. Een duurzamere manier en betere manier om een bestemming te leren kennen is door de lokale keuken uit te proberen. Deze bestaan meestal uit streekproducten en zijn vaak een goede kennismaking met de cultuur van een land. Vermijd dus fastfoodketens zoals MacDonalds in Amsterdam, maar zoek een leuk lokaal restaurantje.

3. Nemo Amsterdam

Voel je je nog niet helemaal vertrouwd met het begrip duurzaam reizen? Dan is een bezoek aan het Nemo in Amsterdam misschien iets voor op je reisplanning. Het Nemo Science Center is een wetenschappelijk museum die je op een speelse en leuke manier kennis doet maken met de wetenschap. Voer zelf experimenten uit en leer hoe de kracht van water kan worden omgezet in elektriciteit.

4. Verblijf in een Ecohotel

De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk dat wordt gegeven aan milieuvriendelijke toeristische hotels en accommodaties. Deze gaan op een bewuste manier om met het verbruik van water, energie en het verwerken van afval. Ook op deze manier kan je dus duurzaam reizen.

5. Gebruik een herbruikbare fles

Tijdens een stedentrip verlies je het liefst niet te veel tijd overdag, waardoor je al snel eens een supermarkt binnenstapt om een fles frisdrank. Achteraf zit je natuurlijk weer met een plastic fles die goed is voor de vuilnisbak. Een milieuvriendelijke manier is om een herbruikbare fles mee te nemen. Deze kan je regelmatig vullen met drinkbaar water. Een meeneemcola bestellen? Ook de meeste horecazaken staan tegenwoordig open voor het vullen van je eigen herbruikbare fles in plaats van wegwerpbekers.

6. Eet ijs uit een hoorntje

Op warme zomerdagen kun je al eens zin hebben in een ijsje. Vaak krijg je de keuze tussen ijs met een hoorntje of ijs in een potje. Deze laatste vermijd je beter, want deze potjes zijn na het korte gebruik goed voor de vuilnisbak en komen vaak nog eens met een plastic lepeltje. Een hoorntje geeft je geen afval en geeft je nog eens meer waar voor je geld ook.

7. Plastic vissen

Mocht je met een groep vrienden naar Amsterdam gaan of bijvoorbeeld als teamuitje met het werk. Kies dan voor duurzame activiteiten die ook teambuilding of groepsrelaties positief beinvloeden. Een mooi voorbeeld is de Plastic Whale Foundation. Vaar samen met jouw groep door de unieke grachten van Amsterdam en vang tijds je rit zoveel mogelijk drijvend platic met schepnetten uit de grachten. Met het plastic dat jij vangt, worden nieuwe boten gemaakt om nog meer plastic te vangen. Zodoende is de missie om de wateren van Amsterdam plastic vrij te houden.