5 tips om een regenwater-paradijs te creëren

5 tips om een regenwater-paradijs te creëren

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/02/2021
In je eigen tuin, in buurtgroen dat je mee beheert... En een extra tip voor kritische burgers: doe je zeg over het Vlaamse waterbeleid.

 
Het is een natte winter. Na een periode met veel regen, kregen we deze week een prachtig sneeuwtapijt. “Goed voor het grondwaterpeil,” zeggen de optimisten. Maar de milieubeweging voelt nattigheid. Bond Beter Leefmilieu stelt onomwonden: Vlaanderen kampt met structurele waterproblemen. De grondwatertekorten van de zomer zijn nog lang niet goedgemaakt en onze waterlopen behoren tot de vuilste van Europa.

#watervoorlater 

Vlaanderen heeft de meest vervuilde waterlopen van Europa. Op periodes van droogte en nattigheid die klimaatverandering met zich brengt, zijn we niet voorbereid. Tijd voor een trendbreuk

Onder de noemer 'Water voor later' sturen Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, Join for Water, Bos+ en andere partners aan op een ambitieuzer waterbeleid in Vlaanderen. Want er is nù actie nodig als we de natuur genoeg water gunnen, klimaatrobuuste rivieren willen, proper zwemwater... 

Het Vlaams waterbeleid wordt in grote mate bepaald door de "stroomgebiedbeheerplannen" van de Schelde en de Maas. Die worden vandaag gemaakt voor de periode 2022-2027. Het is in die plannen dat de Vlaamse overheid weergeeft welke acties en maatregelen ze zal ondernemen om de kwaliteit van ons water te verbeteren en het risico op overstromingen en droogtes te verminderen.

Momenteel loopt het openbaar onderzoek van die stroomgebiedbeheerplannen. Daarin kun je als burger je mening geven tot 14 maart 2021. Deze webpagina helpt je op weg.

Wat kun jij doen?

Heb je een tuin? Ben je een actieve medebeheerder van buurtgroen? Dan kun jij meebouwen aan een regenwater-paradijs. Dit zijn 5 tips van BBL: 

  1. Vang regenwater op 
    Via een dak (ook het kleine dak van een tuinhuis of garage). Zo stroomt niet alles gelijk het riool in, maar leg je een waterreserve aan die je kan gebruiken in droge periodes. Wist je trouwens dat planten beter groeien met regenwater dan met kraantjeswater?
  2. Kies voor groen
    Veel Vlaamse tuintjes bestaan voor een groot deel uit paadjes, terrastegels en opritten. Kies voor een ecologische upgrade en vervang stenen door planten, bomen en gras. Zo blijft het ook koeler in je tuin.
  3. Toch een verharding? Doe het slim
    Wie toch liever de voeten van het gras houdt, kiest best voor verharding met korrelstructuur, zoals schors en houtsnippers. Op de tweede plaats komen duurzame planken en kleiklinkers. Ecobouwers.be heeft tips voor slimme, duurzame verharding
  4. Voorzie inheemse zonnekloppers
    Grote bomen zijn een zegen voor de grondwaterhuishouding. In de zomer temperen ze de hitte en beperken ze het waterverlies uit het gazon.
    Ook planten die goed tegen droogte kunnen, zijn een aanwinst. Denk aan vetplanten, zonneroosjes, sierdistels, grassen en kruidachtigen zoals tijm en salie.
  5. Leg een groendak of groene gevel aan
    Woon je in een stad of beschik je over een kleine tuin? Versier je huis dan met een groen oppervlak. Het sponseffect van een groendak of een levende gevel zorgt voor een trage doorsijpeling, zodat het lekker koel blijft en het afwateringssysteem niet belast wordt.
     

Meer lezen

>>> bondbeterleefmilieu.be/projecten/watervoorlater