5 events die je op 21 september niet mag missen

5 events die je op 21 september niet mag missen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 10/09/2014
Wie nog niet weet wat te doen op 21 september, krijgt na het lezen van dit artikel ongetwijfeld keuzestress. Met de start van de herfst is er heel wat te doen, al dan niet gelinkt aan de autovrije zondag. Spring op fiets of trein en laat je inspireren op een van deze vijf evenementen.
Fietsen herstellen in een openlucht repair café tijdens de Autovrije Zondag. Foto: Isabel Pousset i.o.v. Taxistop

1. Biolicious beurs (Gent)

Consumentenbeurs voor iedereen met een actieve interesse in bio-, eco-, natuurlijke, duurzame en groene producten en een gezonde levensstijl. Je krijgt een overzicht van het huidige marktaanbod en de laatste trends. Naast infostanden is er een uitgebreid programma van kookdemo’s, lezingen en workshops over andere bio-ecologisch bouwen, energie besparen, ecologisch tuinieren, natuurlijke huidverzorging…
www.bio-licious.be

2. Autovrije zondag (heel Vlaanderen en Brussel)

Tijdens de Autovrije Zondag kunnen stadsbewoners even op adem komen en beleven bezoekers de stad op een heel aparte manier.  Maar liefst 30 steden en gemeenten organiseren dit jaar een Autovrije Zondag. Woonbuurten, straten, dorpspleinen en centra worden die dag het autovrije decor voor een waaier aan activiteiten. Bekijk wat er allemaal te beleven valt in Antwerpen, Brugge, Brussel, Hasselt, Kortrijk, Mechelen en Sint-Niklaas.
www.weekvandemobiliteit.be/autovrije-zondag

3. Autodeelsalon met deelfeest en Repair Café (Mechelen)

Tijdens deze vierde editie van het Autodeelsalon maak je kennis met alle bestaande initiatieven rond autodelen en kan je deelauto's bekijken. De aangrenzende deelmarkt geeft info over alle andere bestaande deelinitiatieven in Vlaanderen. In de namiddag organiseren Transitie Mechelen en de Kringloopwinkel een Geefplein. Breng mee wat je niet meer nodig hebt en misschien ga je zelf wel met iets leuks van iemand anders naar huis. Doorlopend kan je boeken en kleren ruilen, en in het openlucht Repair Café kan je kapotte spullen laten herstellen. In de Deel'bar' krijg je voor de prijs van één drankje maar liefst twee glazen, om gezellig te delen met iemand anders.
www.autodelen.net/autodeelsalon

4. Upcycling Festival (Hasselt)

Van 19 tot 21 september vindt in Hasselt het Upcycling festival plaats. Experts uit de mode- en designwereld geven toelichting over de praktische en economische voordelen van het upcyclen van gebruikte textielstoffen. Creazi, een project van kringwinkel OKAZI, pakt uit met een creatieve tentoonstelling en een workshop waarbij je flagbags kan knutselen. Dat zijn draagtassen gemaakt van oude vlaggen. Neem deel aan een symposium of ga snuisteren in verschillende verrassende shops en een pop-up-kringwinkel.
www.upcyclingfestival.org

5. Dag van het eetbare landschap (Bokrijk)

De zestiende editie van de Dag van het Eetbare Landschap staat volledig in het teken van streekproducten en alles wat eetbaar is in de natuur. In het gezellige decor van Bokrijk toont een streekproductenmarkt al het lekkerste dat onze natuur te bieden heeft. Je kan er allerlei demonstraties volgen, van appels persen tot jenever en stroop stoken, en heel wat ambachtelijke producten proeven. Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog wordt een historisch oorlogsbier gebrouwen volgens een artisanaal brouwproces.
www.bokrijk.be