5 dingen die je ook nog kan maken van pompoen

5 dingen die je ook nog kan maken van pompoen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/12/2014
Wie de afgelopen weken al iets te veel pompoensoep moest eten: je kan nog heel wat andere lekkere en/of creatieve dingen maken van deze oranje herfsttopper. We zetten er enkele op een rij.
pompoenen
Bron foto: Flickr cc tibbygirl

1. Humus broodbeleg

Fleur Fatale schreef een receptje voor pompoenspread, oftewel pompoenhumus. Een vegetarisch beleg dat super lekker smaakt  op een geroosterde boterham, zuurdesembrood of stokbrood. Een paar partjes komkommer en sla erop zorgen voor de frisse toets.
Lees hier het recept van pompoenspread

2. Zelfgemaakte zeep

Zelf handzeep maken kan met de meest uiteenlopende ingrediënten. De Engelstalige blog Virtuous and Beautiful koos ervoor om pompoenpulp te verwerken. Het oranje goedje zou heel wat antioxidanten bevatten, Vitamine A, C en zink, een perfecte combinatie voor een stralende huid. Nu nog een leuk papiertje errond en je kerstcadeaus zijn al klaar.
Lees hier hoe je pompoenzeep maakt

3. Muziekinstrumenten

Het Pompoen Tak Orkest is een muzikale installatie van twee sociaal-artistieke projecten. De Wildemannen maken muziek met zelfgemaakte instrumenten uit het bos, het Pompoen Orkest doet hetzelfde met groenten. Op het Big Bang Festival (1 november in deSingel te Antwerpen en 2 november in de Bozar te Brussel) kunnen kinderen vanaf 10 jaar alle verschillende instrumenten van deze improvisatiemachine bespelen en er de performance van hun leven geven.
Lees hier het programma van het Big Bang Festival

4. Pompoenpittenmelk

Lusthof beschrijft hoe je pompoetenpittenmelk maakt, een variant van notenmelk en die je kan drinken in de plaats van gewone melk of die je mixt in shakes. Het is een gezonde én goedkope bron van allerlei vetzuren en mineralen. Het artikel geeft ook nog 24 andere recepten voor pompoenlekkers, van confituur tot dumplings en pompoenfrietjes.
Lees hier de bereidingswijze van pompoenpittenmelk (zie linkerkolom: pompoenrecepten)

5. Pim Pompoen

Pim Pompoen is een cursus van Velt waarin kinderen van 6 tot 12 jaar via aangepast lesmateriaal leren wat ecologische voeding is. Via het Pim Pompoen-kwartetspel leren ze spelenderwijs wat duurzame voeding juist inhoudt. Ze koken preisprei, wortelwolk, erwtenpesto, rodebietenhumus en pompoenplezier van Pim Pompoen. Ook soep staat op het menu. De lesgever kiest de recepten naargelang het seizoen.
Lees alles over Pim Pompoen

Tip: Vlotter pompoenen snijden

Pompoenen snijden is een heel karwei. Jeroen Meus toont hoe je het zonder al te veel kleerscheuren en rondvliegende pitten voor elkaar krijgt.