10 tips voor een duurzaam schooljaar

10 tips voor een duurzaam schooljaar

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/08/2018
1 september komt eraan, dus we zetten nog snel enkele tips voor een duurzaam schooljaar op een rij. Van milieuvriendelijk schoolmateriaal tot tweedehands studieboeken, gezonde vieruurtjes en een ecologisch kotleven.
Flickr © US Department of Education

1. Maak een inventaris

Stel een inventaris op voordat je aan je boodschappenlijst begint. Veel kans dat er in huis nog schoolmateriaal ligt dat opnieuw gebruikt kan worden. Vind je heel wat spullen terug die je niet meer nodig hebt? Deze 5 boeken leren je om te ontrommelen.

2. Koop niet eender welk schoolmateriaal

Ga voor degelijke schoolbenodigdheden, zonder oplosmiddelen, zware metalen of bewaarmiddelen. Voor duurzame artikelen kan je onder andere terecht bij Ecobos, Kudzu en Oxfam Wereldwinkels.

3. Stel een tweedehands schoolset samen

Verschillende Kringwinkels zetten deze weken hun schoolmateriaal centraal. Wees er op tijd bij als je nog als mappen, schriften, pennenzakken of een boekentas nodig hebt. Ook tweedehandssites hebben aparte rubrieken voor schoolkinderen en studenten van het hoger onderwijs. Nog goedkoper: ruil het schoolmateriaal met vrienden, familie en buren, of ga eens kijken in een weggeefwinkel.

4. Laat de auto aan de kant

Veel te veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, zelfs al wonen ze dichtbij. Fiets- of voetpooling is een veilig en milieuvriendelijk alternatief. Kinderen uit eenzelfde buurt fietsen of wandelen onder begeleiding van een volwassene samen naar school. Lees op www.fietspoolen.be hoe dat praktisch verloopt. Carpoolen kan o.a. via www.schoolpool.be
Netwerk Bewust Verbruiken lanceerde enkele jaren geleden Op Wielekes, een deelsysteem voor kinderfietsen. Kijk eens op www.opwielekes.be of er een depot in jouw buurt is, wie weet kan jouw kind het nieuwe schooljaar inzetten met een deelfiets!

5. Gebruik een brooddoos en drinkbus

Kies een drinkbus of brooddoos uit een BPA-vrij materiaal. Dit zijn alvast vijf duurzame brooddozen om van te smullen. De websites Ecosmos van Velt geeft recepten voor lekkere en gezonde maaltijden en tussendoortjes. Je kan je brooddoos ook laten vullen in een verpakkingsvrije winkel, we zetten er 10 op een rijtje voor jou. Hier koop je lekker en lokale voeding voor je schoolgangers. Tips om minder plastic te gebruiken vind je hier.

6. Kaft je boeken met recuperatiemateriaal

Waarom kaftpapier kopen als je boeken en schriften origineel kan inpakken met oude affiches, posters, tijdschriften, wereldkaarten en resten behangpapier? Geef je toch de voorkeur aan nieuw kaftpapier, kies dan rollen uit ecologisch papier. www.labelinfo.be geeft info over duurzame papierlabels.

7. Koop een geüpgrade tweedehands computer

Sommige bedrijven upgraden afgedankte computers voor scholen en particulieren. Je hiervoor onder andere terecht bij Pro Used Computers (PUC) en ECO PC. Waarom zou je niet kiezen voor een goedkope opgefriste computer in plaats van een nieuwe? Je oude computer krijgt ook een nieuwe adem door er het gratis besturingssysteem Linux-Ubuntu op te installeren. Heb je nog een kapotte computer of kapot toestel? Laat het dan nog vlug herstellen in een Repair Café. Dit is de Repair Café-agenda van september 2018.

8. Leef milieuvriendelijk op kot

In Gent kunnen studenten wekelijks biologische groentepakketten bestellen. Zelf tuinieren kan er ook via Stujardin. Ook Leuven ondersteunt initiatieven rond een milieuvriendelijker studentenleven. De Facebook- en Twitterpagina van De Kotkip kakelt geregeld groene tips voor een duurzaam kotleven.

9. Zoek tweedehands studieboeken

Sommige scholen organiseren zelf een ruildienst, en ook op internet wordt er duchtig verhandeld. www.stubooks.be brengt kopers en verkopers met elkaar in contact. Ook via De Slegte en webwinkel bol.com kan je op zoek naar tweedehands studieboeken. Via Bookboon kan je gratis pdf's van studieboeken downloaden. Druk je thesis dubbelzijdig af op gerecycleerd papier. Bij de studenten Geneeskunde van UGent is dit trouwens al verplicht.

10. Stimuleer milieuzorg op school

MOS is een Vlaams milieuzorgproject dat loopt van kleuter- tot secundaire school. Op de MOS-site kan je zien wat scholen en leerlingen samen kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een schoolmoestuin aanleggen bijvoorbeeld, of een Dikketruiendag organiseren. Moedig je school aan om hieraan deel te nemen.

Schoolmeisje door Goya Bauwens (Flickr)
Schoolmeisje door Goya Bauwens (Flickr)
Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle